Adidas F50 Adizero TRX FG – Fjerlet komfort
Af MM Sport adidas støvle ambassadør AØ
F50 Adizero TRX findes i en læderversion og en mikrofiber version. Denne anmeldelse omhandler mikrofiberversionen, der er en anelse lettere end F50 Adizero i læder. Med støvlen følger der en ultralight sål samt en comfort sål med. Som navnet antyder vejer ultralight sålen mindre end comfort sålen.
F50 Adizero TRX føles helt utroligt let. Næsten som var den lavet af papir. Støvlen er pt. Nummer to i rækken af top letvægtstøvler fra Adidas, kun overgået af F50 Adizero Prime, der vejer 9 gram mindre i mikrofibermodellen. Ved første øjekast er det en flot og gennemført støvle. Den hvide perlemors farve glinser i lyset og komplimenteres flot af de turkisblå og lilla farver. Man er ikke i tvivl om, at Adidas har haft fart i tankerne da de designede deres F50 Adizero. Støvlen er strømlinet, og alt overflødigt er fjernet. Tilbage er kun fodboldstøvlernes svar på en fuldblodsracer.
![]() |
Pasform og overdelen
Støvlen føles behageligt tætsiddende omkring foden, og ikke helt så smal i modellen som eksempelvis Mercurial serien fra Nike.
Materialet overdelen er lavet af, er et enkeltlags mikrofibermateriale som Adidas har valgt at kalde sprintskin 2. Tanken bag Sprintskin 2 er, at materialet skal sidde tæt, og udgøre ”et ekstra lag hud” om foden. Dette er lykkedes ganske godt, og Sprintskin 2 føles lækkert og giver en overraskende høj komfort.
Overdelen er lavet uden syninger, hvilket giver et minimum af friktion og hjælper til en ”tættere” følelse imellem overdelen af støvlen og foden. En af fordelene ved at lave en overdel af mikrofiber er, at materialet efter kort tids brug former sig efter foden. Når støvlen tages af igen og ”bliver kold”, trækker mikrofibrene sig igen lidt sammen. Man får altså ikke helt den samme følelse som i en læderstøvle, hvor læderet former sig efter foden og forbliver i denne form efter at være blevet brugt. Omvendt bliver en mikrofiberstøvle heller ikke på samme måde ”udtrådt” efter lang tids brug som en læderstøvle kan blive.
Traxion knopopbygningen
Adidas har med deres traxion opbygning skabt et knopsystem, der skal tilgodese fart og acceleration. De 11 knopper sidder, set fra snuden og ned, i rækker med 2, 2, 3, 2 og 2 i hver. De forreste to knopper har til formål, at hjælpe spilleren med at accelerere. De er placeret således, at de er det sidste der slipper underlaget under acceleration, og er dermed vigtige i afsættet under acceleration. De følgende to knopper er sammen med de to bagerste knopper siddende på hælen, skabt for at stabilisere skoen under løb. De midterste 5 knopper er strategisk placeret for at give spilleren mest mulig greb i underlaget. Disse knopper sidder på tre riller der stabiliserer støvlen ved sidebevægelser.
Knopperne har et godt greb i bolden når man ”ruller” den med undersiden af støvlen. Dog mister knopperne lidt af dette greb under våde forhold, hvor en våd bold godt kan føles lidt glat.
![]() |
Sprintframe – Verdens letteste ydersål
Med sprintframe opbygningen har Adidas skabt en ydersål der på de tyndeste steder blot er 1 mm tyk. Opbygningen har stabiliserende broer støbt som en del af sålen, hvilket gør det muligt for sålen, at kapere de belastninger den bliver udsat for under en fodboldkamp. Kombinationen af designet, materialet og delvist hule knopper, har gjort det muligt at få stabilitet og lav vægt til at smelte sammen.
![]() |
TPU støttebånd
Inde i støvlen langs siderne har Adidas placeret en række TPU bånd, der har til formål at øge stabilitet og støtten til det yderste lag Sprintskin. Ydermere har TPU båndende den effekt, at de øger komforten, holdbarheden på støvlen og holder foden på plads ved sideskift. Ser man inde i støvlen er båndende placeret lateralt (på ydersiden af støvlen) bredere end de mediale bånd (på indersiden). Dette skyldes at kræftpåvirkningen på ydermaterialet, ved eksempelvis sidebevægelser, er betydeligt større end på indersiden af støvlen. Effekten af TPU båndene er mærkbar ved intervalspil og træningsøvelser, hvor acceleration indgår, da støvlen hele tiden bliver siddende hvor den skal.
Samlet vurdering
Med F50 Adizero TRX har Adidas virkeligt skabt en konkurrencedygtig letvægtstøvle. Meget få støvler har imponeret mig i så høj grad som denne. Støvlen oser af kvalitet og gennemført design. Den lette støvle føles komfortabel og velsiddende over samtlige 93 minutter en fodboldkamp typisk varer. Specielt i vådt vejr, nyder man godt af den lette støvle, da ydermateriale ikke suger vand eller bliver mærkbart tungere.
Ultralight sål vs. Comfortsål
Testperioden har for denne støvle ligget på lidt over en måned. I dette tidsrum er både ultralight samt comfortsålen blevet afprøvet. Der hvor der er den største mærkbare forskel, ligger i komforten. På meget hårde baner bliver ens fødder ikke helt så ”trætte” i muskulaturen under foden med comfort sålen som med ultralight udgaven. Der er 11 gram til forskel på de to medfølgende såler. Jeg har foretrukket at bruge ultralight sålen til kamp og comfortsålen til træning. Om det er indbildning eller virkelighed skal være usagt, men jeg føler der er en lille vægtforskel når man skifter imellem de to såler.
Prisen på F50 Adizero TRX er på MM Sport 1800 kroner. Lige nu har MM Sport denne fantastiske støvle sat ned til kun 1400 kroner. Vurderer man prisen i forhold til det kvalitetsprodukt man får, er støvlen uden tvivl pengene værd.
Så er du på jagt efter en fodboldstøvle der kombinerer lav vægt med høj boldføling og komfort, burde du kraftigt overveje om ikke Adidas F50 Adizero TRX skal være din næste støvle.
Vægt (str. 41):
Med ultralight sål: 149 gram
Med comfort sål: 160 gram