Utroligt mange klubber og utroligt mange kombinationer af farver og grafiske elementer. På trods heraf er visse trøjer særligt ikoniske og hæver sig over mængden. Enten på grund af en klub’s historie der gør at den er i stand til blive gjort synonym med en bestemt farve/design. Eller pga. et unikt design som ikke kendes fra andre eller kun sjældent ses i øvrigt.
Fodboldtrøjer på tørresnor
Et studie fra et engelsk universitet viser at de hold der spiller i farven rød har en lille fordel, hvis man kontrollerer for en række andre variabler. Måske herfor er farven rød meget populær hvilket også gør det svært at have en virkelig ikonisk rød trøje der hæver sig over andre røde trøjer. Mange klubber vil gerne forbindes med rød. F.eks. Man Utd, Liverpool, Bayern, Benfica, Roma og Silkeborg.
Fodboldtrøjer har som regel vertikale striber mens rugby trøjer har horizontale striber.
De fleste trøjer var ret simpelt konstrueret op til engang i 1970erne. Derefter begyndte man så at gøre lidt mere ud af detaljerne – en trend der om noget er blevet accentueret senere.
Som nummer 7 på listen har vi Celtic, der med deres grønne og hvide trøjer med tværgående striber har en meget unik trøje. Samtidigt er den grønne reference til Irland og med baggrund i klubbens katolske ophav også en væsentlig detaljer at have for øje.
Nummer 6 er Ajax fra Amsterdam. Deres hvide trøjer med en massiv rød barre i midten er meget karakteristisk. Hvordan de kommet frem til denne konstruktion skal jeg ikke kunne sige men hvis man ser trøjen er man ikke i tvivl om hvem klubben er.
Nummer 5 på listen er Arsenal. Arsenal er tæt på at have en Ajax ligende trøje eller omvendt men der er en væsentlig forskel i detaljen. Arsenal er en 100% rød krop med hvide ærmer. Helt tilbage da klubben blev stiftet var trøjen gul. Derfor har Arsenal tit en gul udebane trøje der for mange Gunners fans er mindst ligeså ikonisk som hjemmebane trøjen.
Her tager vi så en pause og konstaterer at efter rød er blå nok den mest populære farve for en fodboldklub hvad angår trøjerne. Mange klubber har således blå f.eks. Chelsea, Everton, Leiceister, Schalke, Rangers, Hoffenheim etc. Derfor er det også sværere at lave en virkelig ikonisk blå trøje specielt når man også skal konkurrere med det italienske landshold.
Nummer 4 på listen er Palermo. Palermo er så vidt vides den eneste klub der spiller i den ultra cool lyserøde farve. Juventus var vist nok oprindeligt i lyserød men er senere skiftet til sorte og hvide striber inspireret af Notts County. De har til gengæld ofte en lyserød udebane trøje. Men Palermo er til gengæld altid i lyserød på hjemmebanetrøjen. Very cool.
Nummer 3. Vi har på 7. pladsen haft tværgående striber men det er nu på tide at udevide temaet så denne gang går vi efter de vertikale striper. Juventus ejer ganske enkelt de sort og hvide striper! BiancoNeri som klubben kaldes i Italien og de zebra stribede som man kan høre andre steder. Ganske vist er Notts County og Newcastle også i sorte og hvide striper men hvis man ser en sort-hvid striber trøje og ikke kan se logo mv. tænker man automatisk på Juve – la vecchia signora.
Dortmund er blandt de få klubber der bruger gul og deres gul/sorte farver er også meget markant associeret med BVB. Men gul i fodbold generelt ejes af Brasilien. Så derfor er Dortmund lige på kanten til at kunne komme indenfor i det gode selvskab, men ikke helt.
Nummer 2 bliver FC Barcelona. Blau Grana og de blå-røde vertikale striper er som med Juventus helt automatisk associeret med den katalanske stolthed selvom der givetvis også er andre klubber der bruger denne kombination. Dog ikke ret mange. Det er sjældent man ser blå og røde striper hos andre klubber end Barca.
Nummer 1 på listen er den eneste klub der ejer en hel grundfarve square and fair uden dikkedarer. En farve som ikke er blå eller rød, som ikke er gul eller grøn, en farve der ikke er lyseblå, sort, lilla, brun, orange men som helt enkelt er hvid.
Real Madrid.
Ganske vist spiller klubber som Lyon, Tottenham, Sevilla, Marseille, Leeds U mfl. også i hvid men der er kun en klub der for alvor bliver associeret med denne farve og det er los Blancos. Real Madrid går også hele linien ud og spiller i et helt hvidt sæt hvor der ikke er nogen specifik kontrast farver der skal matche det hvide. Meget klassisk og meget enkelt.

Leave a Reply