Anmeldelse: Juventus 3. trøje 2011-12

Af MM Sport Juventus ambassadør Jesper Kirk

 

 

Den Gamle Dame mod nye tider?

Juventus tredje troje 2011-12

 

 

Byen er den samme. Logoet er det samme. Klubben er den samme. Men en del er sket med og hos Den Gamle Dame siden sidste sæson. Udskiftning i spillertruppen. Ny træner. Og en kapitalindsprøjtning fra nye investorer. Endelig et splinternyt (og smukt!) stadion, der netop er blevet indviet med en kamp mod Notts County. (klubben, som Juventus ved et uheld overtog sine zebrastriber fra i tidernes morgen).

Den trøje, jeg her skal anmelde og vurdere, er dog ikke den klassiske og velkendte Juventus trøje med de sort/hvide striber. Det er istedet 3. trøjen. I hvid. Med de  2 stjerner for 20 vundne mesterskaber, klubbens logo og Swoosh-logoet fra Nike. I stedet for de lange zebrastriber, har Nike denne gang valgt at placere 2 brede, en anelse zig-zag formede striber lige ned i midten af trøjen. (jeg bryder mig IKKE om stribernes lyn eller zig-zag agtige form, men det er vel en smagssag?).  I RØD og i GRØN. Som omkransende den hvide baggrund danner Il Tricolore ned gennem forsiden af den ellers elegante og lidt sterile, hvide trøje. Det er Juventus 3. trøje, som er en såkaldt “carry over”, da de spillede med den allerede i sidste sæson – men altså også i denne sæson. På trods af navnet er det reelt udetrøjen. Trøjen er lavet i 100% Nike Sphere Dry Polyester. Et let og luftigt materiale og som de andre Juventus trøjer er det en Dri-Fit model med huller ned langs siden. Den sidder lækkert og let til kroppen – man mærker faktisk ikke, at man har den på, hvilket er behageligt under både løb, fodbold og andre former for sport, som jeg har haft den på til. En stor fordel, især når man sveder eller løber i regnvejr.

 

Juventus 3. trøje set fra siden Juventus 3. trøje klublogo

 

 

Trøjen kommer uden sponsorlogo, hvilket jeg på den ene side er lidt ærgerlig over, da jeg synes et officielt sponsor tryk gør trøjen mere autentisk (det er jo dén trøje, man weekend efter weekend ser spillerne bære i kamp!), men på den anden side kan jeg også godt lide renheden og det stilfulde i trøjens forside, der uden logo og tryk netop ikke bliver brudt. (Jeg har fundet 1 foto på nettet med sponsor tryk på fronten blot for at man kan få et indtryk af hvordan det tager sig ud.)

 

Juve 3. trøje inklusive sponsor logo

 

 

Den model, jeg har fået, har tryk på ryggen. Og naturligvis er det Mr Juventus (blandt aktive spillere), der er skrevet henover ryggen med store bogstaver. Generelt har jeg ikke det bedste forhold til tryk på fodboldtrøjer, da jeg ofte føler det ser billigt og plastik agtigt ud. Det gør det dog ikke så meget på denne trøje, men om det ligefrem ser godt ud, vil jeg lade den enkelte bedømme. Til gengæld virker trykket godt og fast, for efter 6 vaske og et par regnfulde løbeture ser det stadig ud som nyt. Umiddelbart virker det dog lidt voldsomt med et 10tal, der fylder hele ryggen. Jeg kan se det fornuftige i så store tal og tryk, når man som tilskuer sidder på 38. række og kun kan ane spillerne nede på grønsværen; så er det en værdifuld service, så man er klar over, hvem der har bolden og hvor de forskellige spillere befinder sig.

 

Juventus tredje trøje 11-12 Del Piero 10 tryk

 

 

For bare få år siden var det almindelig kendt, at Juventus var hele Italiens klub, hvorimod de fleste i selve byen Torino – hvor Den Gamle Dame hører hjemme – var tilhængere af Torino F.C. For at gøre en lang historie kort hang denne kærlighed til Juventus sammen med Fiat koncernens tusinde jobs til især syditalienere, der valfartede nordpå for at arbejde og derved fik et tilhørsforhold til Fiat, Torino og Juventus. Om Juventus stadig er hele Italiens hold skal jeg lade være usagt; dels har Il Calciopoli skandalen nok sendt en del fans (medløbere?) væk fra klubben. Dels har den økonomiske krise også ramt Fiat og derved arbejdspladser i Italien.

Men måske er denne model af Juventus´ trøje både lavet med et kig til fortiden som hele Italiens klub og til fremtiden med et håb om, at der venter bedre tider for både Juventus, Fiat og Italien.

Midten af denne trøje prydes som nævnt i starten af Il Tricolore (som slet og ret betyder 3 farver). Det italienske flag. Med 3 striber i grøn, hvid og rød. Inspireret af det franske flag, som Napoleon tog med sig til Italien. Den nuværende form af flaget blev taget i brug i januar 1948 ved introduktionen af den republikanske grundlov. Før dette havde Italien et virvar af mindre provinser, selvstyrer og regioner. Pudsigt nok er farverne rød og hvid hentet fra det Milanesiske flag og den grønne farve hentet fra farven på uniformen hos Civilgarden i Milano. Nogle mener at farverne har symbolsk værdi. Grøn skulle repræsentere Italiens landskab, hvid de snedækkede alper og rød det blod, der blev udgydt i den I
talienske uafhængighedskrig. En anden mere ligefrem tolkning mener grøn symboliserer Håb. Hvid symboliserer Tro og den røde farve betingelsesløs kærlighed og hengivenhed fra den kristne teologi.

At blande religion og så stærke begreber ind i farven på en fodboldtrøje er måske lige stærk nok kost for os nordboere, men på den anden side er fodbold jo en religion i Støvlelandet Italien. Og set i det lys synes jeg både trøjen er funktionel og praktisk, æstetisk flot og stilren og samtidig bærer vidnesbyrd fra fortiden til nutiden og som Juventus fan – forhåbentlig ind i fremtiden. Grøn ER håbets farve. Og efter sæsonens første 4 kampe er håbet om bedre tider for Den Gamle Dame allerede vokset markant…

 

 

 

 

 

Leave a Reply