Redaktionelt: Manchester United 3. trøje 2011/12
Af MM Sport redaktør M. Bager
Manchester United spiller som regel i hvid udebane trøje hvert andet år og sort udebane trøje ind i mellem.
Som regel bliver udebane trøjen fra en sæson ny tredje trøje for den efterfølgende sæson.
Den hvide Man United ude trøje 10/11 er således 3. trøje for sæsonen 11-12.
Trøjen har et enkelt look og er i klassisk stil. Et Man Utd klublogo til venstre bryst of en Nike Swoosh til højre. Klublogo sidder måske en anelse højere end Nike logoet og er måske en smule større hvilket kunne være symbolsk at det er klubben der har prioritet.
Ærmerne er sorte og røde for at gøre trøjen lidt mere levende.
Samtidigt er der er sort sponsorlogo midtpå trøjen. Nike Swoosh logoet er i farven rød. Så alle elementer af trøjen holder sig strengt til farveskemaet med hvid, rød , sort.
![]() |
De klassiske farver hos Manchester United er rød – hvid og sort. Desuden har man tradition for at bruge blå fra tid til anden. Gul kan også komme på tale i begrænset omfang da denne farve indgår i klublogoet.
![]() |
Som en særlig lille feature har Nike valgt at sætte et ord på indersiden af klublogoet, den del af trøjen der rører direkte ved hjertet. Believe. Tro. Hvordan det præcist skal fortolkes er måske lidt sværere at regne ud. Men man skal ihvertfald altid tro på sig selv og tro på at man kan vinde. Så måske er det det der hentydes til . . .
![]() |
På bagsiden af kraven kan man finde følgende tekst: MUFC. Dette er forkortelsen for klubnavnet. Manchester United Football Club.
Man kan samtidigt se at der er nogle v-formede tegn i mønstret en figur man også kender fra Man Utd trøjerne 2009/10. Man skal dog tæt på for at kunne ane dette mønster i stoffet.
![]() |
Den sidste detalje ved trøjen som vi vil fokusere på er det lille sorte mærke der sidder nederst ved venstre hofte.
Man kan samtidigt se at der løber en sort kant nederst hele vejen rundt om trøjen. Dermed bliver den ensformige hvide farve også brudt lidt op.
Ved højre hofte (se øverste billede) ses et Dri-Fit logo. Trøjen er lavet i Nike’s patenterede Dri-Fit polyester der hjælper atleten til at holde sig tør ved at transportere sved væk fra huden og det uden at det kommer til at absorberes i stoffet af trøjen.
![]() |
Fokus:
Hermed slutter den rent deskriptive gennemgang af trøjen. Vi vil nu gå videre til et mere analytisk fokus. I denne sammenhæng vil vi fokusere på farve. Manchester United har en rød hjemmebane trøje. En trøje hvor der ikke kan laves om på grundstrukturen der betyder at trøjen er rød med en anelse af hvidt. Denne trøje er symbolet på klubben og den trøje man som udgangspunkt køber hvis man er fan og vil repræsentere Man Utd. Der er ikke så meget at flytte rundt på i denne sammenhæng – et godt og grundigt velafprøvet koncept der virker. For at drage en parellel ja så er det sådan at i amerikanske husstande der køber man omkring 200 forskellige produkter til sin husholding af mad og diverse rengøringsmidler mv. Ud af disse 200 produkter køber stort set alle gengangere for cirka 95% af produkterne. Der er altså en enorm inerti i forbrugsmønstre og det er derfor meget svært at introducere nye produkter med succes. For så at komme tilbage til Manchester United ja så udebane trøjen altså oppe mod en kraftig grad af inerti i forbrugsmønstret. Det der kan hjælpe en smule er det faktum at de fleste fans allerede har en rød hjemmebane trøje fra en tidligere sæson og derfor ikke nødvendigvis synes man vinder så meget ved at anskaffe sig endnu en af slagsen. En udebane trøje kan derfor slå igennem og få en vis salgsvolumen hvis den bliver anset for at være “fed” altså et smart design. Alt andet lige er sorte trøjer mere populære end hvide. Den hvide trøje kan imidlertid få predikatet “fed” hvis og såfremt den hvide grundfarve bliver blandet op med andre design elementer der giver den lidt liv. Omvendt er blå Man United trøjer ikke så populære og ligger nok cirka på linie med den hvide. Måske man som United fan har lidt svært ved at identificere klubben med blå. Den blå – sorte United ude trøje for sæsonen 2011/12 er derfor ikke så populær (sælger ikke så godt) som helt sorte udebane trøjer har gjort tidligere. Eller også synes fansene at hjemme trøjen er særligt “sej” i år og vælger derfor den røde hjemmebane trøje. Det er nok de færreste fans der køber 2 eller 3 trøjer pr. sæson. Ihvertfald ikke til fuld pris. Så det er enten eller. Og der er mange tilbud. Autentisk vs. replica vs. stadium. 3 Forskellige kvaliteter. Hjemme vs. ude vs tredje. 3 Forskellige typer. Langærmet vs. kortærmet. Med tryk eller uden tryk. Med badges eller uden badges. Så der er en helt del overvejelser der skal gøres for at træffe den endelige beslutning om hvilken trøje man skal have og med hvilke attributter.
Trøjen vi har kigget på i denne sammenhæng. Man Utd 3. trøje 11/12 eller det der var Man Utd ude trøjen for sæsonen 10/11 kommer nok ind som en medium succes. Ikke en top-sælger men en pænt sælgende trøje i betragtning af den hvide farve der altid udgør en udfordring for producenten. Hvad der præcist afgør hvad der gør om en trøje får prædikatet “fed” eller ej skal være usagt . . . I biograf verdenen afgør de første 5 dage efter en film er blevet lanceret dens skæbne. Hvis den får god omtale, gode reviews og mange går ind og ser den og kommer ud og siger den er god – ja så kommer den til at sælge mange billetter. Hvis det går modsat ja så bliver resultatet tilsvarende skuffende. Om det er det samme med fodboldtrøjer er nok ikke sikkert men måske der findes et tilsvarende mønster der afgør om en trøje bliver en stor salgssucces og et elsket ikon blandt fansene.