Anmeldelse: Manchester United hjemme trøje 12/13
af Jonas Brønd Nielsen
Er det en dug? Skal vi på picnic?
Vittighederne sad løst hos mange spøgefulde Manchester United-fans, da 2012/13-sæsonens hjemmebanetrøje blev præsenteret. Og med lidt god vilje kan de karakteristiske tern da også give associationer i retning af en picnicdug. Eller i princippet alt andet, som man forbinder med tern. Om man kan lide trøjen eller ej, er en smagssag, og ternene kan sikkert virke som en stor mundfuld for mange. Det giver et ret voldsomt look. Én ting kan dog ikke diskuteres. Trøjen skiller sig ud.
![]() |
I vanlig United-stil er trøjen er trøjen enkel. Den er ikke præget af en masse detaljer eller farver. Trøjen er fremstillet i de omtalte tern, og derudover er en sort v-krave den eneste umiddelbart synlige detalje. Det giver trøjen et stilrent, klassisk look, uden at trøjen dog er kedelig af den grund. Samtidig er det dog også nyt, at Nike har pillet ved selve stoffet på Uniteds hjemmebanetrøje. Det har indtil i år været holdt i én farve og altså prydet med enkle detaljer i sort eller hvid. Det klæder designerne at tænke uden for boksen uden at gå på kompromis med de typiske kendetegn for en United-trøje.
Det er ikke tilfældigt, at Nike har fremstillet en ternet United-trøje, og det er ikke tilfældige tern, der præger trøjen. Der er tale om såkaldte Gingham-tern. Gingham-stoffet er et design, der er uløseligt forbundet med Manchester. For at forstå hvorfor, skal vi knap halvandet hundrede år tilbage i tiden. Manchester United blev grundlagt i 1878 under navnet Newton Heath LYR Football Club. Dengang var Manchester hjertet af den industrielle revolution, og byen var domineret af stål- og bomuldsfabrikker. I disse år blev Gingham-stoffet skabt og var en vigtig del af den vækst, der gjorde Manchester til et globalt centrum for bomuldstekstiler. Trøjen i de ikoniske Gingham-tern er altså en hyldest til byens rødder, og det er en gestus, der langt fra er usædvanlig for Manchester United. Der er stor bevidsthed om den historie og de værdier, der har skabt klubben.
Der dvæles dog ikke ved fortiden, og der er naturligvis en grund til, at så mange enten elsker The Red Devils eller elsker at hade dem. Siden Premier Leagues grundlæggelse i 1992 har Manchester United vundet 12 af de 20 år. Forholdet mellem den lange, betydningsfulde historie og den nutidige succes opsummeres i seks ord, der står i nakken på indersiden af trøjen: Forged in industry, striving for glory – smedet i industrien, stræber efter hæder.
Trøjen er lavet i Nikes Dri Fit, som leder sveden væk og holder kroppen tør.
Pasformen er lidt mere tight end tidligere United-trøjer. Den er ikke så slim som eksempelvis Adidas’ Chelsea- og Bayern-trøjer fra sidste sæson, men den sidder relativt tæt og godt på kroppen. Desuden har trøjen den fine detalje, at den er lidt længere bagpå end foran. Det gør den lige en tand mere lækker, hvis den skal bruges sammen med et par jeans.
TRYK – Tekst til katalogbilleder
Billedet af bagsiden af trøjen:
Hvis du vil skille dig endnu mere ud end du i forvejen gør i den ternede United-trøjen, er det navn og nummer, der skal til. Det giver et mere personligt præg på trøjen, end hvis den bare er hevet ned fra krogen i Intersport.
![]() |
Billede af PL-mærke:
Alle klubberne i Premier League spiller med ”Barclays Premier League”-ærmemærker. Det givet et endnu mere unikt look til trøjen. Barclays Bank sponsorerer Premier League, og de er naturligvis repræsenteret under den karakteristiske løve.
![]() |
Premier League-klubberne benytter sig af et helt særligt tryk. I modsætning til resten af Europas ligaer er det ikke lavet i plastik. Trykket hedder Lextra, er et stoftryk og føles som en slags fløj eller velur. Det er en virkelig lækker detalje, der giver trøjen noget ekstra.
Billede af djælven i nakken:
Øverst på ryggen af trøjen danser Uniteds djævel fra logoet. Den er sort og ret diskret på den mørkerøde baggrund. At detaljerne er diskrete, er bestemt ikke et atypisk træk på United-trøjer.
Billede af PL-løven:
Nederst i numrene troner Premier Leagues løve. Den har været et fast Premier League-symbol siden starten i 1992. Den symboliserer det majestætiske i den liga, der konkurrerer med La Liga om at kunne kalde sig verdens bedste. Og så løven som symbol desuden synonym med det engelske landshold, hvis ”kælenavn” er Three Lions.
Billede af trøjen forfra:
Pasformen er lidt mere tight end tidligere United-trøjer. Den er ikke så slim som eksempelvis Adidas’ Chelsea- og Bayern-trøjer fra sidste sæson, men den sidder relativt tæt og godt på kroppen. Desuden har trøjen den fine detalje, at den er lidt længere bagpå end foran. Det gør den lige en tand mere lækker, hvis den skal bruges sammen med et par jeans.
Billede af United-logo:
Manchester United-logoet er broderet på trøjen. Logoet har mere eller mindre været uforandret siden 1960’erne, hvor det blev trykt på kampprogrammer og merchandise. Først i 1971 begyndte man at spille med det på trøjen – dog kun i den engelske liga. Logoet er udviklet med inspiration i fra Manchester City Counsils våbenskjold, men det er kun skibet, der er tilbage. I 1950’erne og 1960’erne spillede Manchester United cup-finaler med Manchesters våbenskjold. Djævlen stammer naturligvis fra kælenavnet The Red Devils.
Billede af Forged in industry…
Siden Premier Leagues grundlæggelse i 1992 har Manchester United vundet 12 af de 20 trofæer. Men klubben er mere end bare nutidig succes. Manchester United har en historie, som er de færreste klubber i verden forundt. Det, der nu er verdens største sportsbrand, startede med en fodboldklub, grundlagt af jernbanearbejdere. Forholdet mellem den lange, betydningsfulde historie og den nutidige succes opsummeres i seks ord, der står i nakken på indersiden af trøjen: Forged in industry, striving for glory – smedet i industrien, stræber efter hæder.
Billede af Authentic-mærke:
Alle Manchester United-trøjer er udstyret med et lille sort ”Authentic”-mærke. Med den selvbevidste kommentar ”Designed to the exact specifications of championship athletes” lægger Nike op til, at der skal hentes endnu mere sølvtøj til den røde del af Manchester. Nummeret på mærkaten er unikt og symboliserer, at du står med din helt egen United-trøje i hænderne, som ikke er magen til nogen andres.
![]() |