MM Sport Strategi Konkurrence 2 | Lever’ en vindende strategi for en ny spiller på markedet

 

I en række år har Nike og adidas været i stand til at koncentrere de store klubber, de store landshold, de store spillere, de store turneringer mv. i meget ekstrem grad. Der er nærmest blevet tale om en liga med 2 , hvor alle øvrige spillere kun spiller om sekundære placeringer.

Fenway Sports Group FSG der ejer blandt end the Boston Red Sox overtog sidste år Liverpool FC. De største auktionærer i FSG ejer også en del i New Balance. Siden er det lykkedes Warrior , et sub brand under New Balance , at overtage Liverpool FC fra adidas. De nye ejere hos Liverpool FC kunne formentlig se en ide i at lade Warrior overtage LFC med deres interesse også i New Balance. Alligevel er det ret specielt, at et så lille brand som Warrior der aldrig før har lavet fodboldudstyr er istand til at fravriste et af de største kort i international fodbold, Liverpool FC, fra giganten adidas.

Warrior og New Balance er langt større i USA end i Europa og om kontrakten med Liverpool FC primært skal bruges til at styrke sig på hjemmemarkedet med den stigende interesse for europæisk fodbold eller om det er del af et push for at ekspandere globalt skal være usagt. Men eftersom man har budt dobbelt så meget som adidas og derfor har opnået en meget dyr kontrakt med et hold der ikke altid leverer på banen ja så er der under alle omstærndigheder tale om et ambitiøst projekt.

I USA er der én primær liga pr. sport (major league) hvilket gør det hele lidt lettere. Europa er langt mere fragmenteret og selvom Liverpool er stor i England er den ikke nødvendigvis stor i andre store europæiske lande med en stærk hjemlig liga og traditionsrige klubber. Hvis man vil have eksponering i forhold til de europæiske klubturneringer under UEFA især Champions League er en enkelt topklub fra kun et land også lidt i underkanten.

Warrior har derfor også behov for at positionere sig på andre markeder. Den næstvigtigste nationale liga mht. global interesse og eksponering er nok den spanske liga LFP.

I Spanien har man nærmest 3 ligaer indenfor den bedste liga La Liga Profesional. Der er en liga der består af to hold Barca og Madrid der spiller om mesterskabet. Så er der en anden liga der spiller om CL og Europa League pladser med hold som Valencia, Atletico , Athletic , Sevilla og lidt variende også hold som Malaga , Espanyol og Villarreal. Den tredje liga handler primært om overlevelse i den bedste række.

 

Strategi Opgave 2

I forhold til denne beskrivelse af den aktuelle situation hvordan skal Warrior så forsøge at positionere sig på det spanske marked ? Skal man gå efter en af de 2 store: RM , FCB. Som det uden tvivl vil være uhyre svært at fravriste henholdsvis adidas og Nike. Og hvor man ikke har den trumf der angår ejerskab som i tilfældet Liverpool. Skal man forsøge at gå efter et af mellemholdene. Der ligeledes kan være svære at få fat i men på ingen måde umuligt. Eller skal man forsøge blot at få et hold i ligaen hvilket vil være relativt let da de små hold ikke er specielt dyre eller specielt attraktive hvormed der er stor udskiftning mht. hvem der leverer udstyr til en given klub.

 Man kan eventuelt også levere en blanding hvor man forsøger at tegne individuelle kontrakter med spillere i de større klubber også så tage et mindre hold til trøje sponsor aftale. Igen er topspillerne svære at signe up men formentlig er det alligevel noget lettere at få en spiller i førsteholdstruppen hos Barca eller Madrid end at få kontrakt med klubben.

adidas og Nike forsøger hele tiden at udbygge det strategiske samarbejde med deres topklubber for at udnytte den store brand værdi disse klubber besidder og for at sørge for at et brud vil blive mere vanskeligt. Nike styrer FC Barcelona’s licensaftaler. adidas gør det samme med AC Milan. Nike driver FC Barcelona fan butikker. adidas bygger den største adidas store i verden udenfor Bernabeu i Madrid etc.

Hvilken strategi kan Warrior anvende for at forsøge at komme ind hos en af disse Top 2 Klubber ?

Hvis man ikke er istand til på nogen tænkelig måde at få foden ind her, hvordan kan man så gøre et brand som Valencia eller Atletico Madrid mere attraktivt ? Er der nogle ting man kan arbejde med i branding , produkt design eller udvalg, distribution , eller andet ?

Hvad er potentialet i en mindre klub som Racing Santander, Mallorca, Xerez, Levante, Getafe etc. Meget lokale hold der stort set kun relateres til i omverdenen via TV og når disse hold optræder mod giganterne i ligaen. Hold der sjældent eller aldrig spiller europæisk fodbold og for hvem der kun er et yderst begrænset salg rent lokalt.

Ligger der nogle muligheder udover det der nævnes her ?

Fodbold er ikke den eneste sport. Men i Europa er fodbold så dominerende at med mindre man er et decideret basket eller badminton mærke ja så er der kun én sport hvor man kan opnå bred mediemæssig dækning.

 Og hvis man betaler en høj pris for Liverpool og forsøger at introducere Warrior som et soccer brand ja så ville synergi effekter ved at have andre europæiske hold falde bort ved at satse på andre sportsgrene.

Måske et landshold ville kunne bruges ? Problemet er så nok, at de store landshold også er svære at få fat på og interessen og frekvensen af landsholdsfodbold er langt mindre end med klubfodbold bortset fra en måned hver andet år.

 

Præmier.

Førstepræmien er en Warrior trøje + en fodboldtrøje efter eget valg.

Andenpræmien er en Nike eller adidas trøje efter eget valg.

Tredjepræmien er en fodboldtrøje efter eget valg fra alle andre brands end Nike og adidas.

 

Sidste afleveringsdato er Mandag d. 4. juni klokken 23:59.

Send din besvarelse til info @ mmsport . dk – med tekst Strategi 2 i emnefeltet. Så deltager du i konkurrencen om præmierne ovenfor. Husk at angive navn og kontaktoplysninger. Vinderne vil blive kontaktet pr. email.

 

Der er ikke nogen minimums eller maksimumslængde på besvarelsen. Kvalitet kan sjældent kvantifiseres hverken op eller ned.  De vindende bidrag publiceres på bloggen efterfølgende. Ligeledes vil andre værdige besvarelser blive publiceret også selvom de ikke kommer ind på top 3 listen.

 

 

 

 

 

Leave a Reply