Af MM Sport Nike fodboldstøvle ambassadør Anders Elsig
Mercurial Victory II – den irriterende gode lillebror
Dette blogindlæg er en fortsættelse fra forrige. Det er anden halvleg af tvekampen mellem Nikes topmodel i Mercurial-serien, Vapor Superfly III, og takedown-modellen, Victory II. Sidstnævntes kvaliteter bliver her vurderet. Hvor meget fart og præcision får man for pengene, når man betaler 2200 kroner mindre end for storebroren?
![]() |
Fodfæste: Den forreste del af knopsystemet på denne støvle består af fire forskudte klaser, og hver af dem har to aflange knopper. Tilsammen giver de en velbalanceret vægtfordeling og derved et rigtigt fint fodfæste, når man er i fart. Hver klase er desuden udstyret med en ekstra knop, der sidder på tværs af de øvrige. De udstyrer spilleren med en glimrende evne til hurtige retningsskift. Knopperne fortil er dog temmelig lave. Når man på bløde baner lægger vægten på det yderste af foden, er der derfor risiko for at glide. Det kan hæmme den hurtige acceleration og er en lille streg i regningen, da Nike netop fremhæver denne evne, når de beskriver støvlens funktioner på deres officielle hjemmeside.
![]() |
Vægt: Støvlen er bygget op omkring en et plasticskelet, og dens overfrakke består af tyndt, syntetisk læder. Victory II er med sine 295 gram dermed en anelse tungere end topmodellen, men befinder sig stadig i den absolutte letvægtsklasse. Og selv en tung forsvarsspiller som mig føler sig let til bens i disse racere. Det samme gjorde i øvrigt min testmakker, der til dagligt huserer på wingpositionen, hvor farten er essentiel.
Pasform: Støvlens kurvede yderside gør, at den sidder fantastisk omkring forreste del af foden. Den tynde overdel klamrer sig om foden og tillader en fremragende boldføling ved såvel inderside- som ydersideberøringer. Snørebåndene er trods deres placering centralt på støvlen diskrete, og kontakten med bolden ved vristafleveringer er særdeles fin. Støvlen sidder knap så godt omkring hælen, og derfor kan du opleve, at foden løfter sig en smule bagtil. Det er dog absolut en mindre detalje; ikke noget, der skæmmer et samlet billede af en blød støvle, der er et aldeles behageligt bekendtskab – både når det gælder teknik og komfort.
![]() |
Dommen
Kigger man nu på Vapor Superfly III over for Victory II, ser man følgende billede. Begge støvler giver fremragende fodfæste. Lillebroren mister dog det første skridt i spurten mod storebror, og derfor vinder sidstnævnte denne kategori. Her mærker du virkelig, at du får noget for de penge, du betaler til Nikes udvikling af knopteknologi. Når vi taler vægt, så er storebror en smule mere trimmet. Forskellen er dog så lille, og begge støvler så hurtige, at dommeren dømmer uafgjort i denne situation. Og hvad angår pasformen, ja så får lillebror og storbror et point hver for henholdsvis forparti og bagparti. Hver har en ende, der er helt i top, og en, der er en smule efter. Begge ting dog i småtingsafdelingen. Boldkontrollen derimod sidder lige i krydset for begge støvlers vedkommende, og de tæmmer denne kategori med kattepoten. Endnu engang uafgjort. Det samlede regnskab bliver altså en kneben sejr til storebror.
Men prisforskellen, hvad med den? Får du noget ekstra for de 2200? For 600 kroner får du en glimrende Victory II, som på de fleste punkter kun er et mulehår fra Vapor Superfly III. For langt de fleste vil det blive en god medspiller i det fremadrettede spil. Gælder det komfort, får du endda en støvle, der modsat sin storebror straks byder dig velkommen. Men Mercurial-serien er ikke bygget til komfort. Det er Nikes model sportsvogn, og en sportsvogn er per defintion stiv i stellet; og ubehøvlet hurtig med godt vejgreb. Og dér får du, hvad du betaler for. Du betaler for detaljen. Er du en detaljens mand eller kvinde, der har brug for 100 procents pålidelighed ved den afgørende aflevering ligesom Mesut Özil eller de hurtige ryk som Christiano Ronaldo, så får du i topmodellen smæk for skillingen.