Football Merchandising League
I følge den tyske sports konsulent virksomhed Sport + Markt har disse 10 klubber det største samlede salg af trøjer og merchandise i Europa:
Real Madrid (adidas)
FC Barcelona (Nike)
Liverpool FC (adidas)
FC Bayern München (adidas)
Olympique Marseille (adidas)
Manchester United (Nike)
AC Milan (adidas)
Inter Milan (Nike)
Olympique Lyon (adidas)
Fenerbahce (adidas)
I sammenligning hermed ser Deloitte’s top 10 på deres Rich List over de fodboldklubber med den største omsætning således ud:
Real Madrid (adidas)
FC Barcelona (Nike)
Manchester United
FC Bayern (adidas)
Arsenal (Nike)
Chelsea (adidas)
AC Milan (adidas)
Liverpool (adidas)
Inter (Nike)
Juventus (Nike)
Hvad kan man så udlede af forskellen mellem de 2 lister.
7 hold er gengangere mens Marseille , Lyon og Fenerbahce optræder på top 10 over merchadise salg men ikke over samlede indtægter. Arsenal , Chelsea og Juventus er med på listen over største indtægter men ikke i samlet merchandising salg.
Umiddelbart skulle man tro at fan tilhørsforhold stadigvæk i et vist omfang er nationalt og lokalt baseret. Og specielt når det gælder distribution af fan merchandise er det meget lettere nationalt end at skulle opbygge en international struktur og netværk. Når Liverpool og Manchester United så er de største i England ja så er det svært for Arsenal og Chelsea at slå igennem fordi de er oppe mod meget stærk konkurrence. Frankrig er Europa’s næststørste befolkning og de to stærkeste klubber her har derfor mulighed for at opnå en stor fanbase og et stort merchandise salg.
Fenerbahce er sammen med Galatasaray for Tyrkiet hvad Real Madrid og FC Barcelona er for Spanien. To store og meget dominerende klubber med en stor fanbase også udenfor Istanbul. Og da Tyrkiet har en meget stor befolkning betyder der er et meget stort potentiale for salg af forskellige typer af merchandise.
At Juventus ikke kan kæmpe sig ind på top 10 på trods af at det er Italien’s klart mest populære klub vidner om den krise klubben er gerådet ind i efter korruptionsskandalerne for nogle år siden. Men med en smule sportslig succes of med nogle mere prominente spillernavne i truppen må Juventus forventes at kunne kæmpe sig ind på top 10 listen igen.
13,6 mio solgte klubtrøjer i Europa’s største lande. Heraf 11,4 mio fra Nike og adidas.