Uruguay VM 1930 trøje | Uruguay retro trøje

Første VM i historien fandt sted i Uruguay i 1930. Første vinder af et VM var ligeledes Uruguay der således benyttede sig af hjemmebane fordelen til at hjemføre den første VM titel og det lille land ved Rio de la Plata floden mellem giganterne Argentina og Brasilien indskrev sig således i fodbolden’s historie.

 

Uruguay VM 1930 trøjer

 

Selve den basale uniform med en trøje, et par shorts, et par strømper og fodboldstøvler har holdt sig meget godt til den dag i dag.

Rent teknisk er der dog sket store ting. Bolden som man ser i billedet var tung og lavet af solidt læder.

Støvler var hellere ikke deciderede letvægtere. 

Trøjerne var som regel i tyk bomuld og havde ikke meget med dagens svedafvisende letvægts materialer at gøre.

 

Den store stjerne ved VM i 1930 hed Andrade

 

Trøjen med snorene i halsen har siden været repliceret i moderne udgaver af Uruguay’s landsholdstrøje.

At have strømperne op over knæene som på det seneste er kommet på mode kan se udaf billedet at det ikke er en ny opfindelse. Snarere er det lidt retro eftersom det åbent også var costume i 1930erne.

Retro trøjer i dag produceres for eksempel af Toffs i England og af Copa i Holland. Begge firmaer lægger stor vægt på at lave designs der kommer meget tæt på originalen som den så ud på det tidspunkt hvor en given trøje konkret var i brug.

Retro trøjerne tiltaler især en ældre demografi mens yngre kræfter primært lever i nutiden og ikke har så travlt med at dyrke en hedengang tidsalder.

Selv i 1930 var fodbold et yderst populært spil som de mange tilskuere til åbningskampen ved VM i 1930 vidner om.

VM 1930 stadion Centenario åbningskamp

Udfra billedet får man også indblik i den generelle mode og tøjstil i 1930.

Tingene har ikke nødvendigvis været sort/hvide i virkeligheden men datidens teknologi var endnu ikke nået til farve fotografiet eller farve TV. Så farverne må man forestille sig via abstraktionen.

 

 

Leave a Reply